Melonowiec właściwy, czyli owoc potocznie zwany papają szturmem zdobywa serca ludzi na całym świecie. Pochodzi ona ze słonecznej Ameryki Południowej, mimo to coraz częściej uprawia się ją również w Europie. Jest doceniana nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny smak, ale również dzięki jej niezwykłym właściwościom. Jak jeść i jakie zalety mają owoce papai?.
Jak jeść papaję?
Zacznijmy od jej odpowiedniego wyboru w sklepie. Unikajmy owoców zielonych, najlepsze będą te o barwie żółtej lub do niej zbliżonej. W warunkach domowych papaja nie dojrzeje do odpowiedniego stanu. Naciśnijmy lekko skórkę owocu, powinna być elastyczna i uginać się pod naciskiem. Kiedy już wybierzemy odpowiedni owoc, przed konsumpcją dokładnie go umyjmy. Następnym krokiem jest przekrojenie jej na dwie części i usunięcie z obu połówek gniazd nasiennych. Dokładnie i delikatnie obierzmy papaję ze skórki. Jadalny jest jej miąższ, to on ma niepowtarzalny smak. Możemy skonsumować go na surowo, dodać go do różnego rodzaju sałatek, a także skropić sokiem z cytryny, dzięki czemu smak stanie się bardziej wyrazisty. Papaja będzie stanowiła również dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możemy wykorzystać ją również jako materiał na świeży i naturalny sok.
Właściwości melonowca właściwego
Papaja ma w sobie cenne złoża likopenu, który jest naturalnie występującym przeciwutleniaczem. Usuwa on nadmiar wolnych rodników z organizmu, co skutecznie zapobiega zapadaniu na choroby nowotworowe. Wspomaga ona też pracę układu moczowego, a także walkę z jego zakażeniem. Kolejną właściwością papai jest wspomaganie układu krążenia. Wyżej wspomniany likopen, zabezpiecza przez chorobami krążeniowymi. Regularne przyjmowanie tego przeciwutleniacza, zmniejsza ryzyko zawału, a także wylewu. Zmniejsza on też poziom cholesterolu, dzięki czemu chroni nasze żyły. Papaina to kolejny składnik występujący w tym owocu. On z kolei zabezpiecza pracę naszego układu trawiennego, poprawiając perystaltykę jelit, a także pracę wątroby. Szczególne działanie papaina wykazuje podczas trawienia dużej ilości białek, nie doprowadzając do zwiększenia kwasowości organizmu. Papaja jest również nieoceniona w procesie odchudzania. Przyspiesza ona metabolizm, a także spalanie komórek tłuszczowych i ułatwia ich wydalanie z organizmu. Dodatkowo oczyszcza ona organizm z toksyn, dzięki czemu zapobiega problemom trawiennym takim jak wzdęcia czy zaparcia. Włączenie papai do diety osób starszych, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, czyli choroby, która prowadzi do utraty wzroku.
Właściwości papai są nieocenione, włączenie jej do swojej diety może przynieść znaczące korzyści zdrowotne. Pamiętajmy, że tylko regularne spożywanie, jest wstanie zagwarantować omawiane efekty.