Dieta Low Carb jako dieta niskowęglowodanowa wpływa na zmniejszenie wydzielania się insuliny normującej poziom cukru we krwi. Wpływa ona na kontrolę apetytu i redukcję tkanki tłuszczowej. Aby ją przeprowadzić, należy zrezygnować z takich produktów jak: kasze, białe pieczywo, biały ryż i makaron, niektóre owoce i warzywa, oraz strączki i wysokoprzetworzonych produktów z dużą ilością cukru.
Efekty diety Low Carb
Właściwie przeprowadzona dieta Low Carb powoduje:
- zrzucenie zbędnych kilogramów – gdy umiejętnie ją przeprowadzimy i prawidłowo z niej wyjdziemy,
- lepsze samopoczucie, większą ilość energii oraz wzmożoną witalność,
- sprawniejsze funkcjonowanie mózgu dzięki zwiększonej ilości tłuszczów,
- poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Jednakże dieta Low Carb niesie spore ryzyko efektu jojo w przypadku nieumiejętnego wyjścia z diety oraz nagłego powrotu do spożywania dużej ilości węglowodanów.
Zasady diety Low Carb
Podstawową zasadą diety Low Carb jest ograniczenie w dostarczaniu organizmowi węglowodanów. Należy zwrócić baczną uwagę, aby pochodziły one ze źródeł takich jak kasze, ryż brązowy, warzywa oraz pełnoziarniste pieczywo, albowiem są to produkty o niskim indeksie glikemicznym.
Istotną grupą produktów, jakie spożywać będziemy na tej diecie, są białka, które dostarczają organizmowi aminokwasów i zabezpieczają naszą masę mięśniową. Najlepszym źródłem białka są produkty o pełnym profilu aminokwasowym, mięso, jaja, ryby i nabiał. Zawartość białka w diecie Low Carb powinna utrzymywać się w granicach 1,5 – 2,5 grama na kilogram masy ciała.
W diecie Low Carb największą ilość energii dostarczają jednak tłuszcze, które powinny stanowić od 25 do 45 proc. dziennej kaloryczności. Do najzdrowszych należą oleje roślinne, w tym olej lniany, oraz ryby morskie, orzechy i nasiona.
Cenne dla organizmu są także tłuszcze nasycone, do których należy, chociażby smalec wieprzowy, masło, czy żółtka jaj.
Nie można również zapomnieć o znaczeniu witamin, minerałów i błonnika. Źródłem tych składników odżywczych są warzywa i dlatego też stanowią one bardzo istotną grupę produktów.
Do warzyw o niskiej zawartości węglowodanów, które świetnie sprawdzają się we wszelkich dietach niskowęglowodanowych, należą:
- Cukinia.
- Grzyby.
- Szpinak.
- Kalafior.
- Sałata.
- Papryka.
- Szparagi.
- Brokuły.
Dieta Low Carb — dla kogo?
Zgodnie z założeniem diety Low Carb nadaje się ona, dla osób dla których celem jest zrzucenie zbędnych kilogramów. Wpływa ona na poprawę samopoczucia, podniesienie witalności i sprawniejsze działanie mózgu oraz lepsze funkcjonowanie układu nerwowego i układu krążenia, a także przyczynia się do korzystniejszego wyglądu skóry. Dieta Low Carb zalecana jest osobom chorym na cukrzycę, chorobę Alzheimera oraz padaczkę.