Jajka znane są z wysokiej zawartości witamin (takich jak: A, D, E, B12), a także doskonale przyswajalnego białka. Oprócz tego bogate są m.in. w kwas foliowy, żelazo, potas, wapń, magnez i kwasy omega-3. Wielu dietetyków nakłania do włączenia ich do codziennego jadłospisu i spożywania jako sycące śniadanie czy lekką kolację. Osoby będące na diecie zastanawiają się jednak, jak kaloryczne są gotowane jajka i czy nie zaszkodzą procesowi odchudzania, znacznie go spowalniając.
Odchudzanie a jedzenie jajek
Każdy, kto chce zachować smukłą sylwetkę, bądź stara się zrzucić zbędne kilogramy, nie musi rezygnować ze spożywania jajek. Dzięki nim można dodatkowo zadbać o dostarczenie sobie w codziennych posiłkach niezbędnych składników odżywczych oraz błonnika, który usprawnia trawienie. Jedno jajko średniej wielkości (około 60 g) zawiera mniej niż 90 kalorii. Po jego zjedzeniu nie czujemy się ociężale, mamy wiele energii i nie czujemy głodu.
Na miękko czy na twardo?
To, czy przyrządzane jajko zostało ugotowane na miękko bądź twardo nie ma większego znaczenia w przypadku ilości zawartych kalorii. Gotowanie jest za to najlepszą z możliwych obróbek jajka – zarówno jeśli chodzi o zachowanie jak największej ilości minerałów i witamin, jak i najniższej kaloryczności. Jajka sadzone ze względu na używany tłuszcz w procesie przygotowania są zdecydowanie gorszą opcją, której kaloryczność w 60 g wynosi ponad 110 kalorii.
Jajka gotowane pozostają zatem o wiele lepszym wyborem, jeśli zwracamy uwagę na kaloryczność. Niewiele mniej kalorii mają te przygotowane na miękko – w porcji 60 g jest to około 88 kalorii. Jajka na twardo to z kolei 93 kalorie w 60 g.
Najistotniejsze są dodatki
Jak widać, same ugotowane jajka nie należą do produktów kalorycznych. Według zaleceń WHO dorosła osoba może bezpiecznie spożywać nawet do dziesięciu jajek tygodniowo, a włączenie ich do diety przynosi liczne korzyści. Ogromny wpływ ma jednak to, z czym je spożywamy, gdyż najczęściej nie jemy jedynie kanapki z jajkiem czy samego jajka bez żadnych dodatków. Najlepiej zrezygnować z majonezu, będącego bombą kaloryczną, i zastąpić go jogurtem naturalnym. Dobrym wyborem będzie też zjedzenie ugotowanego jajka z niewielką ilością pasty z awokado.
Uwzględnienie w jadłospisie jajek na miękko oraz na twardo to właściwa decyzja, również dla osób, które dokładnie kontrolują kaloryczność spożywanych posiłków. Tak gotowane jaja są nie tylko smaczne, ale dostarczają organizmowi tego, czego potrzebuje. Dodatkowo zaś na tyle dobrze sycą, że nie trzeba szybko sięgać po przekąskę.
Źródło: https://www.planetafit.pl/ile-kalorii-ma-jajko-gotowane-na-twardo-i-na-miekko/